Hihnan ohjaimet

Vaeltava hihna kertoo aina kuljettimessa tai materiaalin käsittelyssä jonkin olevan pielessä. Hihnan ohjaus ei poista näitä ongelmia, mutta estää vaurioita jaa saattaa usein olla oivallisin ratkaisu.

TBK Europen valmistamat hihnanohjaimet on suunniteltu reagoimaan nopeasti hihnan vaellukseen ja ohjaamaan tehokkaasti hihna takaisin oikealle uralleen.

Yleisimmät syyt hihnan vaellukseen ovat:
• Epäkeskeinen materiaalinsyöttö
• Rullapukkien ja rullien huono suuntaus.
• Heikkolaatuiset hihnaliitokset
• Vaihtelevat olosuhteet tai materiaali

Järeiden CEN-TRAX Hihnanohjainten toimintaperiaate on sekä kanto-että paluupuolella sama. Nämä soveltuvat myös kahdensuuntaisille kuljettimille.

Ohjainten rullat ovat kumipintaisia timanttikuvioituja ja antavat hyvän pidon. Reunimmaiset rullat ovat kartion muotoisia, jolloin rullaan aiheutuu väkisin momenttia ja rullan ja hihnan välille luistoa.

Hihnan ollessa keskellä, luiston aiheuttama vääntömomentti on molemmilta puolilta samansuuruinen ja hihna pysyy keskellä. Hihnan siirtyessä keskilinjaltaan, muodostuu momentti toisella puolella suuremmaksi ja keskeltä kääntölaakerilla varustettu pukki kääntyy ja ohjaa hihnan takaisin oikealle uralleen.

Ohjaimen rungon rakenne on kolmiosainen. Keskimmäisen palkin keskellä on kääntölaakerin varassa rullallinen yläpalkki. Rungon reunoilla on säädettävät palkit, joiden avulla ohjain saadaan sopivaan suurimpaan osaan kuljettimista. Loppuihin rakennetta räätälöidään tarpeen mukaan.

CEN-TRAX tuoteperheeseen kuuluu myös kevyempi vaihtoehto. Tällöin puhumme ohjausrullasta, joka on laakeroitu tukevalla itsevoitelevalla kuulalaakerilla keskeltä. Laakeripesä on suunniteltu siten, että laakeri on suojattu pölyn ja lian tunkeutumiselta. Hihnan kulkiessa keskellä, rulla kallistuu alaspäin hihnan painon ansiosta. Rulla kallistuu hihnan suuntaa vastaan, koska tappi on 45-asteen kulmassa, ja myös vinossa hihnan pyörimissuuntaan nähden. Lue lisää